Vijesti

Nova Vlada čeka na Dodikov povratak iz Rusije

Vlada Republike Srpske će biti formirana sredinom decembra i to najvjerovatnije odmah po povratku novoizabranog Predsjednika bh. Predsjedništva, Milorada Dodika, iz Rusije saznaje Srpska24 iz dobro obaviještenih izvora bliskih vladajućoj koaliciji.

Prema dosadašnjim najavama, nova Vlada Republike Srpske biće reorganizovana ukidanjem i razdvajanjem postojećih ministarstava. Tako će Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica postati Sekretarijat za izbjeglice i migracije, koji će po svemu sudeći voditi Radovan Grajić, kadar SNSD-a. Ministarstvo nauke i tehnologije biće Ministarstvo visokog obrazovanja, nauke i nove tehnologije, a ukinuće se Agencija za informaciono društvo. Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva će biti reorganizovano i podijeljeno na Ministarstvo energetike i rudarstva i Ministarstvo privrede i industrije.

Prema Ustavu Republike Srpske, Vladu čine 8 Srba, 5 Bošnjaka i 3 Hrvata. Imena potencijalnih kandidata za sve resore već odavno se spominju nezvanično, a novi sastav Vlade će po svemu sudeći izgledati ovako – Ministarstvo finansija preuzeće Zora Vidović (SNSD), na čelu MUP RS će ostati Zoran Lukač ili neki drugi kadar SNSD. Ministarstvo uprave i lokalne samouprave zadržaće kadar predsjednika DNS Marka Pavića, Lejla Rešić, Bošnjakinja, a i Zlatan Klokić (Bošnjak) će ostati ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju. Lider Socijalističke partije Petar Đokić ostaće ministar energetike i rudarstva, a na čelo novog Ministarstva privrede i industrije, biće imenovan kadar do juče opozicionog NDP-a, Boris Gašpar (Hrvat).

Ministarstvo saobraćaja i veza pripašće kadrovima iz dijela DNS-a koji je lojalan Nedeljku Čubriloviću, a Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva preuzeće Boris Pašalić (SNSD). Novi ministar zdravlja i socijalne zaštite biće Alen Šeranić, bošnjak, (SNSD), dok će reorganizovano Ministarstvo nauke, tehnoglogije i visokog obrazovanja pripasti Srđanu Rajčeviću (SNSD). Srebrenka Golić iz SNSD-a (Bošnjakinja) ostaće ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, a ministarstvo prosvjete od polovine decembra trebalo bi da vodi Dragica Kovač (Hrvatica), kadar DNS-a.

Što se tiče resora koji su još uvijek pod znakom upitnika, tu su Ministarstvo porodice, omladine i sporta, koje bi trebalo da pripadne Hrvatu ili Bošnjaku iz Ujedinjene Srpske ili Socijalističke partije, Ministarstvo trgovine i turizma, koje bi takođe trebalo da preuzme Hrvat ili Bošnjak iz US ili SP, Ministarstvo pravde i Ministarstvo rada i boračko invalidske zaštite, ali sve bi već uveliko trebalo da bude dogovoreno u narednih 10 dana.

 

One Reply to “Nova Vlada čeka na Dodikov povratak iz Rusije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *